Thursday, July 10, 2008

Firefox add ons (ekstenzije)

Šta su add ons? Add ons su ekstenzije za vaš Firefox kojima ili dodajete neke nove funkcije, ili, pak, modifikujete već postojeće. Izbor add-ona je ogroman, ali ipak postoji određeni koji su osvojili srca... hmm, klikove mnogih ovisnika o internetu. :) Kao recimo:

Greasemonkey

Jedan od najboljih add-onova na koje sam naišao, a koliko mi se čini nisam jedini kome se sviđaju. Greasemonkey vam omogućuje da instalirate skripte koje želite i time povećate uveliko funkcionalnost stranica. Mislim da ćete se uvjeriti ako bacite pogled na skripte ispod. (Greasemonkey možete naći ovdje.)

1. Textarea backup

Meni lično se desilo X puta: lijepo se ispišete na vašm omiljenom forumu (ili pišete komentar na mom blogu), i onda, recimo padne Firefox (niko nije nepogrešiv, pa ni ljudi iz Mozille), i: pojela maca! Nema komentara! No, sa zaboravite te probleme sa ovom skriptom (ovo kao sa TV shopa reklama): Textarea backup Ova skripta nakon svakog pritiska na tastaturu pamti tekst i čuva ga, tako da i sljedeći put kad se vratite imaćete tekst koji ste zadnji put pisali! Veoma lijepo i to što, ako kojim slučajem pišete ponovo, pita vas koji backup želite koristiti. Da ne bi izazvalo probleme u GMailu (jer pamti adrese i popunjava primaoce), GMail je dodat u izuzetke.

2. Textarea resize

Još jedna poslastica za bloggere i forumaše: Textarea resize. Kao što i samo ime kaže: daje vam mogućnost da one male skučene prostore za komentare ili "quick reply" sami proširite. Možete je naći ovdje.

3. GMail macros

Najbolji Web e-mail? GMail! (Patriote i konzervativce ne pitam.) Može li se poboljšati? Može! Sa ovom skriptom dodajete još nekoliko prečica sa tastature tako da korišćenje GMaila postaje još ugodnije.

4. Gmail attachment icons

Koliko god da je lijep Gmail, ljepši bio vjerovatno bio da umjesto onih papirića imate lijepe (normalne) sličice za fajlove u attachemnetima. Problem riješen. (Skrolajte na dno stranice, gdje imate dugme Install)

5. Gmail addons

Po defaultu ova skripta dodaje kalendar u vaš Gmail, ali dodatnik skriptama može dodati i Remember the Milk aplikaciju, zatim Google Reader i slično. Recommended!

Toliko za sada, skripti ima još, sljedeći put nastavljamo sa Greasemonkey skriptama, a onda sa još još addonova... Ako Bog da. ;)

No comments: