Friday, July 11, 2008

Firefox addons (ekstenzije) - 2. dio

Prošli put smo upoznali jedan add-on - Greasemonkey, i nekoliko skripti koje se mogu instalirati. Ovdje nastavljamo sa nekim od njih:

1. Gmail

Na ovom linku imate par skripti koje, recimo, dodaju preview e-mail, zatim drugi inbox i slično.

2.
Currency Convertion

Ono što i ime kaže: konvertuje valute bilo gdje na netu.

3. No Delay

manje-više smo svi čuli za RapidShare, i manje više svi znamo kako je dosadno čekati da prođe odrđeno vrijeme dok možete nastaviti sa downloadom. Delay busted.

4. Gmail multi log in

Nakon što instalirate Gmail multi log-in u gornjem desnom uglu, gdje je ranije stajalo Sign Out sada imate drop down menu, na koji dodajete Google accounte, upisujete se u njih i slično.

Skripti ima na tone; vjerovatno ste primjetili da je dobar dio njih preuzet sa http://userscripts.org/ No kad jednom instalirate Greasemonkey, i kad se uvjerite šta sve par skripti može da promjeni, onda ćete, nadam se, malo više eksperimentisati. Sad prelazimo na druge addonove:

Download statusbar

Ovaj addon vam dodaje statusbar na kome možete nadgledati tekuće downloade. Prevlačenjem miša preko jednog od downloada možete vidjeti informacije kao što su: veličina, link sa koga se pruzima fajl, mjesto gdje se smješta i sl.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/26

Adblock Plus

Ovo je vaš vratar od dosadnih reklama i bannera: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1865 Za svaku stranicu možete odabrati skripte, slike, flasheve i slično koji vas živciraju i blokirati ih.

Foxmarks

Zahvaljujem se bratu koji mi je preporučio ovaj addon. Ako koristite Firefox na više kompjutera, možete sinhronizirati sve vaše bookmarkse. https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2410

All-in-One sidebar

Potpuno zaslužan naziva All-In-One. AIO (ovo me podsjeća na nešto :)) vam stavlja bookmarks, downloade, history, ekstenzije, informacije o stranici, source stranice, sve pregledno na jednom mjestu, u sidebaru (sa strane :)) Može se minimizirati, tako da uopšte ne smeta.

No comments: