Tuesday, July 8, 2008

Google pravi opticko kablo na relaciji SAD - Japan

Google ne prestaje sa iznenađenjima

Već prošle godine se nešto šuškalo o ovome, ali Google je ćutao po ovom pitanju. Čak se pričalo da je kupovao velike količine fiber.optičkog kabla, nakon što je cijena drastično pala, ali od Googla se nije ništa moglo čuti. No, sada je već zvanično.

Google je jedna od 6 kompanija u partnerstvu zvanom "Unity" koja pravi novo kablo koje povezuje SAD i Aziju, u cilju povećanja kapaciteta prenosa podataka između ova dva kontinenta. Planirano je da fiber-optičko kablo ide od Los Anđelesa, SAD do Čikure, Japan. Cijeni se da će projekat konstrukcije ovog kabla, koji bi trebao odmah da počne, koštati 300 miliona dolara, moglo se čuti od kompanija. Očekuje se da će kablo biti spremno za korišćenje u prvoj četvrtini 2010. godine.

Kapacitet transpacigičkih kablova trenutno iznosi 3,3 Tbps (terabita po sekundi), a sa još dvije kompanije koje planiraju povećati prenos do kraja godine, trebalo bi da iznosi 7,2 Tbps. Što se projekta od strane "Unity" tiče, kablo se sastoji od pet parova, svako kapaciteta 960Gbps, a nadogradivo je do 8 parova, čime ukupan kapacitet prenosa iznosi 4.8 - 7.8 Tbps.

Ostale kompanije koje učestvuju u projektu su: Bharti Airtel (Indija), Global Transit (Malezija), KDDI (Japan) te Pacnet i SingTel, oba iz Singapura.

No comments: