Tuesday, July 8, 2008

Par načina da još bolje podesite Firefox

Tu smo konačno, sa Firefox 3. Prošlo je relativno dosta vremena otkako je Firefox 3 ugledao svjetlo dana, a i imali smo priliku čitati kako je FF postavio rekord u broju skinutih kopija. Sam po sebi FF posjeduje dosta opcija koje su primamljive za svakog, no, ako ste dovoljno radoznali i spremno da učite, sa istim FFom možete uraditi i dosta više. Recimo...

The Book of Mozilla (Knjiga Mozille)

Uopšte nisam protivnik religije, naprotiv, ja lično svoju vjeru volim nadasve. Ja nisam čuo za neki mozilizam ili moziličanstvo, ali eto možete i ovo naći: jedan stih iz Knjige Mozille. U vaš address bar ukucajte about:mozilla i dobićete jedan “stih” koji ima “skriveno” značenje. Onaj koji dobijate na ovaj način jeste: Mammon slept. And the beast reborn spread over the earth and its numbers grew legion. And they proclaimed the times and sacrificed crops unto the fire, with the cunning of foxes. And they built a new world in their own image as promised by the sacred words, and spoke of the beast with their children. Mammon awoke, and lo! it was naught but a follower. [from The Book of Mozilla, 11:9 (10th Edition)]

Pored ovog, postoje još 3 stiha. Inače, ako se “udubite” (nije vala sad ni toliko...) u ove stihove uočićete da oni maštovito opisuju kako je je to sve krenulo sa Mozillom.

A ja mislio roboti izašli iz mode...

Iskreno jesam. A onda saznah da nije bzvz ukucati about:robots u vaš address-bar.

about:config

Inače, about:config je jedna moćna stvarčica u Firefoxu. Otvara vam vrata (bolje rečeno prozore) ka mnogim uslovno rečeno skrivenim opcijama u Firefoxu. Naravno ukoliko se umijete snaći i razumjeti sve što piše tamo. U polje Filter možete ukucati ime ili dio imena podešavanja kojem želiti “dohakati”.

Yahoo! Mail

Po defaultu, kada kliknete na neki nailto link, vama se otvori Thunderbird (makar tako je i meni, jer sam na mnoge Windowsove proizvode alergičan, al et'...). Jeste l' znali da se to u par koraka može promjeniti, te da kad kliknete na jedan link tipa mojeime@tamonekisajt.com (nemojte na ovaj :)), da vam se otvori Yahoo! Ili pak Gmail. Sve što treba da uradite je sljedeće: Tools > Options > Applications. Ukoliko vam se ne mili skrolati dok ne nađete mailto :P onda kucajte mailto u polje Search. Sa desne strane u jednom drop-down meniju nađite opciju Use Yahoo! Mail.

Za divno čudo nema Gmaila... Ali se da naštelovati

Da, za divno čudo nema Gmaila kao jedna od opcija u prethodno opisanom prozoru. Ali i za to ima lijeka.

Ukucajte about:config u address-bar i obećajte da ćete biti dobri.

U polje Filter ukucajte gecko.handlerservice, i u listi podešavanja ispod izaberite gecko.handlerService.allowRegisterFromDifferentHost duplim klikom promjenite mu vrijednost na TRUE.

U address-bar prenesite ovo: javascript:window.navigator.registerProtocolHandler("mailto",
"https://mail.google.com/mail/?extsrc=mailto&url=%s","GMail")
ispod address bara dobijate poruku koja vas pita da li stvarno želite da dodate Gmail, narano kliknite Add.

Site identification

Vjerovatno ste i prije primjetili da pored svake adrese u address-baru imate i sličicukoja predstavlja taj sajt. Sad ta sličica može da uradi i nešto više. Naime, ako kliknete na nju, dobićete jedan prozor sa informacijama o sajtu na kome se trenutno nalazite.

Tu imate neke detalje vezane za sajt, tagove koje koristi i slično. Zatim, imate spisak svih fajlova koje možete skinuti sa sajta (opcija Media), što je dobra zamjena za ekstenzije poput DownloadThemAll. Takođe, možete iskoristiti i opciju Permission, koja će malo da glumi vratara na vašem Firefoxu: određenim elementima sajta, poput slike, flashova i slično možete zabraniti da se učitaju.

Šifre?

Mene je, iskreno rečeno, malo uplašilo. Jedan klik i na jednom mjestu imate sve vaše šifre. Svakako da je opcija veoma korisna, jer su vam vaše šifre sigurno od koristi ne samo na vašem kompjuteru. Nije loša ideja zapisati ih na jedno mjesto, jer je papir (makar dosad bio) mjesto gdje spyware nema šanse. Idemo na Tools > Options > Security. U odjelu za šifre, imate dugme Show passwords. Nakon potvrde da ste stvaaarno spremni da ugledate svoje šifre, voila! Sve ono što ste dosad gledali kao tačkice, sad u svom pravom ruhu. (Meni je ipak ljepši bio osjećaj kad sam kliknuo na Hide)

Zoom in i Zum aut

Uvećanje teksta nije novina, uvećanje i teksta i slika svakako jeste. Držanjem Ctrl i + odnosno Ctrl i – možete da uvećate odnosno smanjite kompletan sajt. Kad se ponovo vratite na sajt (recimo kompvijesti.blogspot.com :)), sajt ostaje onakav kakvim ste ga ostavili (tj. igrali se sa njim) zadnji put. Nekome to odgovara, nekome ne. onaj kome to odgovara, može slobodno preskočiti ostatak pasusa. :P

Ukoliko želite da, kada se vratite na sajt, ugledate onakvim kakvim jeste, u normalnoj veličini, a ne kako ste ga zadnji put “zumirali”, onda kucajte about:config, obećajte da ćete se ponašati (kako, to ćemo da vidimo), i u Filter kucajte: browser.zoom.siteSpecific. Po defaultu, ovo je True, tj.za svaki sajt se pamti njegov “zoom level.” false ovo mijenja.

Vjerovatno ste primjetili da smo dosad često bili pošteni da obećamo Firefoxu da ćemo biti oprezni. A vjerovatno se neko i sjetio da jednostavno dečekira Show warning... Sa druge strane, prije nego mijenjate opciju, trebate imati plan B, jer valja da znate kako se ona vraća na normalno. Dakle, ako ste jednom rekli Firefoxu da vas više ne opominje, i ako ste se predomislilida je ipak to upozorenje dobro, onda, kao i uvijek, kucajte about:config u address-bar, zatim preko polja Filter nađite general.warnOnAboutConfig. Vrijednost True čini da vas FF stalno pita jeste li sigurni šta radite, a false jok.

Pored ovakvog iskušenja i ovoliko podešavanja koja čekaju da se ispitaju, pametno je pitati se: kako da sačuvam i povratim negu konfiguraciju FFa od prije? U suštini jednostavno: Firefox u jednom fajlu prefs.js čuva konfiguraciju Firefoxa. Taj fajl se nalazi na lokaciji: Documents and Settings\Juzer nejm\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles; pri cemu cete umjesto Juzer nej,m da ukucate vase korisnicko ime na kompjuteru. U folderu (jednom i jedinom) koji tamo egzistira se nalazi fajl prefs.js. Njega kopirajte, i pomno čuvajte jer se u njemu nalazi konfiguracija vaše “Vatrene Lisice”.

No comments: